A cercosporiose é uma das doenças de maior importância no cafeeiro, afetando desde mudas a plantas adultas no campo. O objetivo deste trabalho foi: avaliar o efeito do extrato de casca de café (ECC 200, 150, 100, 50 e 10g.L-1) e óleo de tomilho (OET 2000, 1000, 500, 250 e 125ppm) na germinação e crescimento micelial de Cercospora coffeicola. O ECC não apresentou efeito fungitóxico ao fungo, diferentemente do OET, que reduziu em 27%, 30% e 45% a germinação dos conídios, nas concentrações de 500, 1000 e 2000ppm, respectivamente. Todas as diluições do ECC e OET exerceram efeito inibitório ao crescimento micelial de C. coffeicola, em relação à testemunha.
Brown-eye spot is one of the most important coffee diseases, affecting both plantlets and adult trees in the field. The objective of this work was to assess the effect of the coffee peel extract (CPE 200, 150, 100, 50 and 10 g.L-1) and thyme oil (TEO 2000, 1000, 500, 250 and 125 ppm) in the germination and mycelial growth of Cercospora coffeicola. The CPE didn’t present any fungitoxic effect, contrasting with TEO that reduced in 27, 30 and 45% the germination of the conidia in the concentrations of 500, 1000 and 2000 ppm, respectively. All dilutions of CPE and TEO had inhibitory effect in the mycelial growth of C. coffeicola in comparison with the control treatment.