dc.contributor.author |
Ito, Dhalton Shiguer |
pt_BR |
dc.contributor.author |
Sera, Tumoru |
pt_BR |
dc.contributor.author |
Sera, Gustavo Hiroshi |
pt_BR |
dc.contributor.author |
Alegre, Clayton Ribeiro |
pt_BR |
dc.contributor.author |
Ribeiro, Claudionor |
pt_BR |
dc.contributor.author |
Mata, João Siqueira da |
pt_BR |
dc.contributor.author |
Kanayama, Fabio Seidi |
pt_BR |
dc.contributor.author |
Azevedo, José Alves de |
pt_BR |
dc.contributor.other |
Embrapa - Café |
pt_BR |
dc.date |
2007-12-17 10:11:14.817 |
pt_BR |
dc.date.accessioned |
2015-01-14T13:47:53Z |
|
dc.date.available |
2015-01-14T13:47:53Z |
|
dc.date.issued |
2007 |
pt_BR |
dc.identifier.citation |
Ito, Dhalton Shiguer; Sera, Tumoru; Sera, Gustavo Hiroshi; Alegre, Clayton Ribeiro; Ribeiro Filho, Claudionor; Mata, João Siqueira da; Kanayama, Fabio Seidi; Azevedo, José Alves de. Resistência da cultivar de café IPR-102 (Coffea arabica L.) à mancha aureolada (Pseudomonas syringae pv. garcae). In: Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil (5. : Águas de Lindóia, SP : 2007). Anais. Brasília, D.F. : Embrapa - Café, 2007. (1 CD-ROM), 4p. |
pt_BR |
dc.identifier.other |
179995_Art220 |
pt_BR |
dc.identifier.uri |
http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/2565 |
|
dc.description |
Trabalho apresentado no Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil (5. : 2007 : Águas de Lindóia, SP). Anais. Brasília, D.F. : Embrapa Café, 2007. |
pt_BR |
dc.description.abstract |
A doença mancha aureolada provocada pela bactéria Pseudomonas syringae pv. garcae causam danos para a cultura do café, principalmente em regiões mais frias e expostas a ventos. O objetivo deste trabalho foi identificar fontes de resistência à P. syringae pv. garcae em cultivares de café arábica com resistência à ferrugem. O experimento foi instalado no IAPAR (Londrina) no delineamento experimental em blocos ao acaso, com quatorze tratamentos, nove repetições e parcelas de sete plantas. As cultivares avaliadas foram: IAPAR-59, IPR97, IPR98, IPR99, IPR100, IPR101, IPR102, IPR103, IPR104, IPR105, IPR106, IPR107 e IPR108. Como padrão suscetível à Pseudomonas syringae pv. garcae foi usada a cultivar Catuaí Vermelho IAC-99. A avaliação da resistência em condições de campo em plantas jovens foi realizada em janeiro de 2004 e baseada numa escala de notas de 1 a 5, onde: nota 1 = ausência do sintoma de mancha-aureolada nas folhas; nota 5 = mais do que 45 % das folhas lesionadas. Das quatorze cultivares somente a IPR-102 ("Catucaí") apresentou resistência Pseudomonas syringae pv. garcae. |
pt_BR |
dc.description.abstract |
The bacterial blight disease or bacteriosis provoked by the Pseudomonas syringae pv. Garcae causes damages for the coffee crop, mainly in windy and low temperature apt areas. The aim of this research was identify sources of resistance to the P. syringae pv. garcae in arabic coffee cultivars with resistance to the rust. The experiment was established in 2003, march, at Experimental Center of IAPAR (Instituto Agronômico do Paraná) located in Londrina, Paraná State, Brazil. The experimental design used was randomized blocks, with fourteen treatments, nine replications and seven plants per plot. The evaluated cultivars was: IAPAR-59, IPR97, IPR98, IPR99, IPR100, IPR101, IPR102, IPR103, IPR104, IPR105, IPR106, IPR107 and IPR108. The cultivar Catuaí Vermelho IAC-99 was used as susceptible standard to Pseudomonas syringae pv garcae. The evaluation of resistance in young plants was accomplished in January, 2004 and based on the score scale varying from 1 to 5, where: score 1 = absence of the spot-aureoled symptoms on the leaves; note 5 = more than 45% of lesions on the leaves. Among fourteen cultivars, only the "IPR-102" ("Catucaí") was resistant to Pseudomonas syringae pv. garcae. |
en |
dc.description.sponsorship |
Embrapa - Café |
pt_BR |
dc.language.iso |
pt_BR |
pt_BR |
dc.subject |
Café Cultivares Mancha aureolada Pseudomonas syringae pv. garcae Melhoramento genético |
pt_BR |
dc.subject |
Coffee Cultivars Bacterial blight disease Pseudomonas syringae pv. garcae Plant breeding |
en |
dc.subject.classification |
Genética, Melhoramento e Biotecnologia do Cafeeiro |
pt_BR |
dc.title |
Resistência da cultivar de café IPR-102 (Coffea arabica L.) à mancha aureolada (Pseudomonas syringae pv. garcae) |
pt_BR |
dc.title |
[Resistence of arabic coffee cultivar IPR-102 to bacterial blight (Pseudomonas syringae pv. garcae)] |
en |
dc.title.alternative |
[Resistence of arabic coffee cultivar IPR-102 to bacterial blight (Pseudomonas syringae pv. garcae)] |
en |
dc.type |
Artigo |
pt_BR |