dc.contributor.author |
Laviola, Bruno Galveas |
pt_BR |
dc.contributor.author |
Martinez, Hermínia Emília Prieto |
pt_BR |
dc.contributor.author |
Souza, Ronessa Bartolomeu de |
pt_BR |
dc.contributor.author |
Venegas, Victor Hugo Alvarez |
pt_BR |
dc.contributor.other |
Embrapa - Café |
pt_BR |
dc.date |
2011-05-20 15:35:40.267 |
pt_BR |
dc.date.accessioned |
2015-01-14T13:47:24Z |
|
dc.date.available |
2015-01-14T13:47:24Z |
|
dc.date.issued |
2007 |
pt_BR |
dc.identifier.citation |
Bruno Galvêas LAVIOLA; Hermínia Emilia Prieto MARTINE; Ronessa Bartolomeu de SOUZA; Victor Hugo ALVAREZ V.Dinâmica de N e K em frutos de cafeeiro arábico em três níveis de adubação.In: Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil (5. : Águas de Lindóia, SP : 2007). Anais. Brasília, D.F. : Embrapa - Café, 2007. (1 CD-ROM), 4p |
pt_BR |
dc.identifier.other |
179995_Art348 |
pt_BR |
dc.identifier.uri |
http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/2344 |
|
dc.description |
Trabalho apresentado no Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil (5. : 2007 : Águas de Lindóia, SP). Anais. Brasília, D.F. : Embrapa Café, 2007. |
pt_BR |
dc.description.abstract |
O objetivo deste trabalho foi acompanhar a dinâmica de N e K em frutos de cafeeiro da antese à maturação em três níveis de adubação.. Utilizaram-se três variedades de cafeeiro arábico distribuídas em três ensaios independentes (níveis de adubação baixo, adequado e alto), instalados em blocos ao acaso com duas repetições em um esquema de parcelas subdivididas no tempo. As variedades apresentaram as maiores concentrações de N e K nos frutos no estádio de chumbinho, havendo redução na concentração dos elementos no estádio de expansão rápida. Nos estádios de crescimento suspenso e granação-maturação se observou um novo aumento na concentração de N e K nos frutos. Palavras-Chave: Fisiologia vegetal; Nutrição mineral; Estádio reprodutivo; Elementos minerais |
pt_BR |
dc.description.abstract |
The aim of this work was to follow the dynamics of N and K in fruits of coffee tree from anthesis to maturation using three manuring levels. Three varieties of Arabic coffee plant were used distributed in three independents essays (levels of manuring low, sufficient and high), installed in randomized blocks with two repetitions using a scheme of split-plot in time. The varieties presented the largest concentrations of N and K in the fruits in the first suspended growth stages, having reduction in the concentration of the elements in the stages of fast expansion. In the stages of suspended growth and formation-maturation was observed a new increase in the concentration of N and K in the fruits. Key words: Plant physiology; Mineral nutrition; Reproductive stages; Mineral elements |
en |
dc.description.sponsorship |
Embrapa - Café |
pt_BR |
dc.language.iso |
pt_BR |
pt_BR |
dc.subject |
Fisiologia vegetal; Nutrição mineral; Estádio reprodutivo; Elementos minerais |
pt_BR |
dc.subject |
Plant physiology; Mineral nutrition; Reproductive stages; Mineral elements |
en |
dc.subject.classification |
Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro |
pt_BR |
dc.title |
Dinâmica de N e K em frutos de cafeeiro arábico em três níveis de adubação. |
pt_BR |
dc.title |
Dynamics of N and K in fruits of arabic coffee(Coffea arabica L.) using thrre manuring levels. |
en |
dc.title.alternative |
Dynamics of N and K in fruits of arabic coffee(Coffea arabica L.) using thrre manuring levels. |
en |
dc.type |
Artigo |
pt_BR |