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Yield, quality and water consumption of conilon coffee m. under irrigated and dryland managements

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dc.contributor.author Dardengo, Maria Christina Junger Delôgo
dc.contributor.author Pereira, Lucas Rosa
dc.contributor.author Sousa, Elias Fernandes de
dc.contributor.author Reis, Edvaldo Fialho dos
dc.date.accessioned 2018-12-20T10:45:56Z
dc.date.available 2018-12-20T10:45:56Z
dc.date.issued 2018-07
dc.identifier.citation DARDENGO, M. J. D. et al. Yield, quality and water consumption of conilon coffee m. under irrigated and dryland managements. Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 3, p. 272-282, jul./set. 2018. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v13i3.1437 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10714
dc.description.abstract In this study the goal was to make an assessment and comparison of the yield, quality and water consumed by the Conilon coffee plants under irrigated and dryland types of cultivation, from seedlings raised in different containers and under varying shading levels. The experiment which extended from December 2007 to April 2012 was performed at the IFES, Alegre-ES Campus and involved the study of a total of four crops. The findings showed that the irrigated plants had 162% higher yield on average than did the rainfed plants. For the irrigated plants, the yield indices achieved were 4.5 kg of coffee of the planted / benefited area; 1.9 kg of coconut / beneficiated coffee and 5.6 balms of 80 L sc-1; whereas, for the rainfed plants, the values recorded were 8.2 kg of coffee from the benefited field; 3.1 kg of coconut / beneficiated coffee and 12 balloons of 80 L sc-1. The Conilon coffee grains harvested from the irrigated plants were superior in quality to those from the rainfed plants. For the irrigated plants, the water consumed on average was 7.9 m 3 per plant, while for the rainfall-dependent crop, it was 4.95 m 3 . For the irrigated and rainfed plants the relations between the water consumption / kg of the beneficiated coffee was 8.8 m 3 and 30.3 m 3 , respectively. The type of container and levels of shading exerted no influence on the Conilon coffee with respect to productivity, yield and quality. pt_BR
dc.description.abstract Objetivou-se com este trabalho avaliar e comparar o rendimento, a qualidade e o consumo de água do cafeeiro conilon irrigado e de sequeiro, oriundo de mudas formadas em diferentes recipientes e níveis de sombreamento. O experimento foi conduzido no IFES, Campus de Alegre-ES, no período de dezembro de 2007 a abril de 2012, totalizando-se quatro colheitas. O valor médio de produtividade de plantas irrigadas foi 162% superior ao de plantas de sequeiro. Os índices de rendimento obtidos em plantas irrigadas foram de 4,5 kg de café da roça/beneficiado; 1,9 kg de café coco/beneficiado e 5,6 balaios de 80 L sc-1 e em plantas de sequeiro, de 8,2 kg de café da roça/beneficiado; 3,1 kg de café coco/beneficiado e 12 balaios de 80 L sc-1. A qualidade dos grãos do cafeeiro conilon obtidos em plantas irrigadas foi superior à de plantas de sequeiro. O consumo médio de água em plantas irrigadas foi de 7,9 m 3 e em sequeiro de 4,95 m 3 . A relação entre o consumo de água/kg de café beneficiado foi de 8,8 m 3 e 30,3 m 3 , em plantas irrigadas e de sequeiro. Não houve influência do tipo de recipiente e níveis de sombreamento na produtividade, rendimento e qualidade do cafeeiro conilon. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.13,n.3;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffea canephora pt_BR
dc.subject Irrigação pt_BR
dc.subject Produtividade pt_BR
dc.subject Crescimento pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Cafeicultura irrigada pt_BR
dc.title Yield, quality and water consumption of conilon coffee m. under irrigated and dryland managements pt_BR
dc.title Rendimento, qualidade e consumo de água do cafeeiro conilon sob manejo irrigado e de sequeiro pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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