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Development of a methodology to determine the best grid sampling in precision coffee growing

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dc.contributor.author Figueiredo, Vanessa Castro
dc.contributor.author Silva, Fabio Moreira da
dc.contributor.author Ferraz, Gabriel Araújo e Silva
dc.contributor.author Oliveira, Marcelo Silva de
dc.contributor.author Santos, Sthéfany Airane dos
dc.date.accessioned 2018-12-20T10:29:14Z
dc.date.available 2018-12-20T10:29:14Z
dc.date.issued 2018-07
dc.identifier.citation FIGUEIREDO, V. C. et al. Development of a methodology to determine the best grid sampling in precision coffee growing. Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 3, p. 312-323, jul./set. 2018. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v13i3.1445 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10703
dc.description.abstract Precision agriculture is based on a set of techniques that explore the spatial variability of properties related to a determined area. The aim of this study was to develop and test a methodology to evaluate the quality of grid sampling. The experiment was performed in three areas of 112, 50 and 26 ha, in coffee plantations (Coffea arabica ) with cultivar Catuai 144, in the Três Pontas Farm, located in Presidente Olegário, MG, Brazil, in 2014 and 2015. A total of 224, 100, and 52 georeferenced points (2.0 points/ha) were plotted in the areas regarding the soil chemical properties, respectively: phosphorus, potassium, calcium and magnesium. For the application methodology the standardized accuracy index (SAI), the standardized precision index (SPI) and the standardized optimal grid indicator (SOGI) were developed and tested. From grid 1 (2 points/ha), another three sampling grids (1.0, 0.7 and 0.5 point/ha) were adopted. The indexes were important to analyze the grid quality, whereas the SOGI allowed selecting the grid that best represented the properties. pt_BR
dc.description.abstract A agricultura de precisão baseia num conjunto de técnicas que explora a variabilidade espacial dos atributos de uma área. O objetivo deste trabalho foi desenvolver e testar uma metodologia para avaliar a qualidade de malhas amostrais. O experimento foi desenvolvido nos anos de 2014 e 2015 na fazenda Três Pontas, Presidente Olegário/MG, em três áreas de 112, 50 e 26 ha, todas de lavoura de cafeeiro (Coffea arabica ) cultivar Catuai 144. Demarcaram-se nas áreas 224, 100 e 52 pontos georreferenciados respectivamente (2,0 pontos/ha), os atributos químicos do solo testados: fósforo, potássio, cálcio e magnésio. Para aplicação da metodologia foi desenvolvido e testado o índice de exatidão padronizado (IEP), índice de precisão paradronizado (IPP) e o indicador de malha ótima padronizado (IMOP). A partir da malha 1 (2 pontos/ha) foram adotadas mais 3 malhas amostrais (1,0; 0,7 e 0,5 ponto/ha). Os índices mostraram importantes para analisar a qualidade das malhas e o IMOP permitiu a escolha da malha que melhor representou os atributos. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.13,n.3;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Agricultura de precisão pt_BR
dc.subject Geoestatistica pt_BR
dc.subject Grids pt_BR
dc.subject Fertilidade do solo pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Implantação e manejo da lavoura pt_BR
dc.title Development of a methodology to determine the best grid sampling in precision coffee growing pt_BR
dc.title Desenvolvimento de uma metodologia para determinação da melhor malha amostral em cafeicultura de precisão pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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