Revista Brasileira de Ciência do Solo: Recent submissions

  • Rangel, Otacílio José Passos; Silva, Carlos Alberto; Guimarães, Paulo Tácito G.; Melo, Leônidas Carrijo Azevedo; Oliveira Junior, Antônio Claret de (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2008-09)
    A densidade de plantio e o arranjo das plantas exercem influência sobre a produção de resíduos vegetais nos agroecossistemas cafeeiros. Esse aporte diferenciado de resíduos regula os teores de C e N do solo. Este trabalho ...
  • Matos, Eduardo da Silva; Mendonça, Eduardo de Sá; Lima, Paulo César de; Coelho, Marino Salgarello; Mateus, Renato Faria; Cardoso, Irene Maria (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2008-09)
    The use of green manure may contribute to reduce soil erosion and increase the soil organic matter content and N availability in coffee plantations in the Zona da Mata, State of Minas Gerais, in Southeastern Brazil. The ...
  • Silva, Vladimir Antônio; Marchi, Giuliano; Guilherme, Luiz Roberto Guimarães; Lima, José Maria de; Nogueira, Francisco Dias; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2008-03)
    Kinetic studies on soil potassium release can contribute to a better understanding of K availability to plants. This study was conducted to evaluate K release rates from the whole soil, clay, silt, and sand fractions of ...
  • Mancuso, Mauricio Antonio Cuzato; Soratto, Rogério Peres; Crusciol, Carlos Alexandre Costa; Castro, Gustavo Spadotti Amaral (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-09)
    The use of potassium (K) rock powder can be an alternative for K supply of crops. Thus, to reduce K fertilizer imports from abroad, possibilities of extracting this nutrient from Brazilian rocks are being studied. The ...
  • Silva, Samuel de Assis; Lima, Julião Soares de Souza (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-09)
    Information underlying analyses of coffee fertilization systems should consider both the soil and the nutritional status of plants. This study investigated the spatial relationship between phosphorus (P) levels in coffee ...
  • Padilha, Karoline de Melo; Freire, Maria Betânia Galvão dos Santos; Duda, Gustavo Pereira; Santos, Uemeson José dos; Silva, Aline Oliveira; Souza, Edivan Rodrigues de (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-09)
    A adição de subprodutos orgânicos ao solo pode ocasionar mudanças na dinâmica da matéria orgânica dele, influenciando a atividade e utilização do carbono pelos microrganismos presentes nele. O objetivo deste trabalho foi ...
  • Siqueira, Raphael Henrique da Silva; Ferreira, Mozart Martins; Alcântara, Elifas Nunes de; Carvalho, Raphael Comanducci da Silva (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-07)
    O controle de plantas daninhas em cultivos de cafeeiros tem expressivo efeito na qualidade física do solo, influenciando, entre outros atributos, na sua estabilidade estrutural. Neste trabalho, objetivou-se avaliar o estado ...
  • Valadares, Samuel Vasconcelos; Neves, Júlio César Lima; Novais, Roberto Ferreira; Rosa, Gustavo Nogueira Guedes Pereira; Martinez, Hermínia Emília Prieto; Alvarez V., Víctor Hugo (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-05)
    Inconclusive responses of the adult coffee plant to phosphorus fertilization have been reported in the literature, especially when dealing with application of this nutrient in high density planting systems. Thus, this study ...
  • Iori, Piero; Dias Junior, Moacir de Souza; Ajayi, Ayodele Ebenezer; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Abreu Júnior, Áureo Aparecido (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-01)
    In modern agriculture, several factors cause changes in the soil physical properties. The time of establishment of a crop (plantation age) and the slope are examples of factors that moderate the impact of mechanized ...
  • Guimarães, Gabriel Pinto; Mendonça, Eduardo de Sá; Passos, Renato Ribeiro; Andrade, Felipe Vaz (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-01)
    Intensive land use can lead to a loss of soil physical quality with negative impacts on soil aggregates, resistance to root penetration, porosity, and bulk density. Organic and agroforestry management systems can represent ...
  • Partelli, Fábio Luiz; Espindula, Marcelo Curitiba; Marré, Wellington Braida; Vieira, Henrique Duarte (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-01)
    The period between anthesis and fruit ripening varies according to the Conilon coffee (Coffea canephora) genotype. Therefore, the time of the nutritional requirements for fruit formation may differ, depending on the formation ...
  • Silva, Victor Maurício da; Teixeira, Alex Fabian Rabelo; Souza, Jacimar Luis de; Guimarães, Gabriel Pinto; Benassi, Antônio Carlos; Mendonça, Eduardo de Sá (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015-09)
    A produção de café conilon em sistemas de manejo orgânico tem aumentado no Estado do Espírito Santo. Porém, faltam informações sobre o impacto desse manejo sobre os estoques de carbono e nitrogênio do solo. Este trabalho ...
  • Santos, Eduardo Oliveira de Jesus; Gontijo, Ivoney; Silva, Marcelo Barreto da; Partelli, Fábio Luiz (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2017)
    Establishing the number of samples required to determine values of soil physical properties ultimately results in optimization of labor and allows better representation of such attributes. The objective of this study was ...
  • Mendonça, Eduardo de Sá; Lima, Paulo Cesar de; Guimarães, Gabriel Pinto; Moura, Waldenia de Melo; Andrade, Felipe Vaz (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2017)
    Green manures are an alternative for substituting or supplementing mineral nitrogen fertilizers. The aim of this study was to quantify biological N fixation (BNF) and the N contribution derived from BNF (N-BNF) to N levels ...
  • Alcântara, E. N.; Ferreira, M. M. (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2000-07)
    Estudaram-se os efeitos de diferentes métodos de controle de plantas daninhas na cultura do cafeeiro sobre alguns indicadores da qualidade física do solo. O experimento foi instalado, em 1977, na Fazenda Experimental da ...
  • Godoy, Leandro Jose Grava de; Santos, Thiago da Silva; Bôas, Roberto Lyra Villas; Leite Júnior, João Batista (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2008-01)
    O clorofilômetro (SPAD-502, Minolta) é um aparelho portátil que permite obtenção do índice relativo de clorofila (IRC) de modo simples, rápido e não destrutivo no próprio campo, o qual se correlaciona com a concentração ...
  • Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Carvalho, Janice Guedes de; Guimares, Paulo Tácito Gontijo; Figueiredo, Filipe Campos; Araújo, Alexandre Romeiro (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009-11)
    Embora não seja considerado nutriente essencial às plantas, o Si é classificado como elemento benéfico ou útil, mas pode alterar a dinâmica nutricional das plantas. Objetivando comparar a eficiência nutricional de variedades ...
  • Mendes Júnior, Henrique; Tavares, André Silva; Santos, Walbert Júnior Reis dos; Silva, Marx Leandro Naves; Santos, Breno Régis; Mincato, Ronaldo Luiz (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2018)
    Water erosion is one of the main environmental impacts of land use. When soil and water losses occur, nutrients essential for the growth and maintenance of plants are removed, with harmful outcomes on the sustainability ...
  • Marré, Wellington Braida; Partelli, Fábio Luiz; Espindula, Marcelo Curitiba; Dias, Jairo Rafael Machado; Gontijo, Ivoney; Vieira, Henrique Duarte (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015-09)
    The number of days between anthesis and maturation of conilon coffee berries varies according to the genotype. Thus, it is believed that periods of greater nutrient demand for fruit formation also vary according to the ...
  • Sousa, Jailson Silva; Neves, Júlio César Lima; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Alvarez V., Víctor Hugo (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2018)
    Research focused on adequate nutrition of plants is essential in modern coffee production to increase yield and develop more efficient management strategies with greater environmental and economic sustainability. The ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta