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Influence of spray volumes, nozzle types and adjuvants on the control of phoma coffee rust

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dc.contributor.author Santinato, Felipe
dc.contributor.author Ruas, Renato Adriane Alves
dc.contributor.author Tavares, Tiago de Oliveira
dc.contributor.author Silva, Rouverson Pereira da
dc.contributor.author Godoy, Mateus Altarugio
dc.date.accessioned 2018-03-06T17:28:04Z
dc.date.available 2018-03-06T17:28:04Z
dc.date.issued 2017-10
dc.identifier.citation SANTINATO, F. et al. Influence of spray volumes, nozzle types and adjuvants on the control of phoma coffee rust. Coffee Science, Lavras, v. 12, n. 4, p. 444-450, out./dez. 2017. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9240
dc.description.abstract Pesticides are often applied under incorrect conditions such as inappropriate nozzles types and high spray volumes. Such errors result in spray drift and run off, causing inefficiency on the control of pests and diseases, beyond environmental contamination. Here we evaluate the influence of spray volumes, nozzle types and adjuvants on the control of phoma and coffee rust. The objective in this work was to evaluate the feasibility of reducing the volume of syrup in the absence and presence of adjuvant, using three spray nozzle types, analyzing the uniformity of the spray distribution to thirds of the plant and its penetration and effectiveness of phytosanitary products. The treatments were t arranged in a factorial 3 x 2 x 2 + 1, outlined in a randomized block design with three replications in a split plot. Treatments were three-pointed on type empty cone (ATR Amarela; JA Preto e Disc-Core AD2AC23), two spray volumes (300 and 500 L ha -1 ), on absence and presence of adjuvant (TRUMP), and a control (experiment without disease control). It was concluded that the volume of spray liquid can be reduced to 300 L ha -1 , without harming the quality of spraying and disease control. The adjuvant has not brought any benefits for the application, and the most suitable spray nozzle is the ATR Amarela. pt_BR
dc.description.abstract O controle fitossanitário do cafeeiro muitas vezes é realizado em condições incorretas como utilização de pontas inadequadas no pulverizador e volume de calda excessivo. Tais erros resultam em deriva, escorrimento superficial provocando a ineficiência do controle de pragas e doenças, além de contaminação ambiental. Objetivou-se por meio deste trabalho avaliar a viabilidade de se reduzir o volume de calda, na ausência e presença de adjuvante, utilizando três pontas de pulverização, analisando a uniformidade de distribuição da calda nos terços da planta, bem como sua penetração e a eficácia de produtos fitossanitários. Os tratamentos foram dispostos no esquema fatorial 3 x 2 x 2 + 1, delineados em blocos casualizados, com três repetições, em parcelas subsubdivididas. Os tratamentos foram três pontas do tipo cone vazio (ATR Amarela; JA Preto e Disc e Core AD2AC23), dois volumes de calda (300 e 500L ha-1 ), e ausência e presença de adjuvante (TRUMP), além de uma testemunha sem controle de doenças. Concluiu-se que o volume de calda pode ser reduzido para 300 L ha-1 , sem prejudicar a qualidade de pulverização e o controle de doenças. O adjuvante não trouxe benefícios à aplicação. A ponta mais indicada é a ATR Amarela. pt_BR
dc.format 7 páginas pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.12,n.4;
dc.subject Tecnologia de aplicação de defensivos pt_BR
dc.subject Defensivos pt_BR
dc.subject Qualidade da aplicação pt_BR
dc.subject Área de cobertura pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhas pt_BR
dc.title Influence of spray volumes, nozzle types and adjuvants on the control of phoma coffee rust pt_BR
dc.title Influência dos volumes de pulverização, tipos de ponta e adjuvantes sobre o controle da phoma de café pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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