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Conilon coffee yield using the programmed pruning cycle and different cultivation densities

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dc.contributor.author Verdin Filho, Abraão Carlos
dc.contributor.author Tomaz, Marcelo Antonio
dc.contributor.author Ferrão, Romário Gava
dc.contributor.author Ferrão, Maria Amélia Gava
dc.contributor.author Fonseca, Aymbiré Francisco Almeida da
dc.contributor.author Rodrigues, Wagner Nunes
dc.date.accessioned 2017-04-18T11:46:04Z
dc.date.available 2017-04-18T11:46:04Z
dc.date.issued 2014-10
dc.identifier.citation VERDIN FILHO, A. C. et al. Conilon coffee yield using the programmed pruning cycle and different cultivation densities. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 4, p. 489-494, out./dez. 2014. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br:80/handle/123456789/8090
dc.description.abstract Determining the correct population of plants and number of orthotropic stems to be kept per area, along with optimal pruning management, is very important for crops of Coffea canephora. The aim of this work was to improve conilon coffee cropping management, evaluating the influence of the programmed pruning cycle with different combinations of spacing and numbers of orthotropic stems per plant on crop yield. Two experiments were carried out: one with smaller spacing and lower numbers of stems per plant, and another with larger spacing and higher numbers of stems per plant. Both assays followed a triple factorial scheme 2 x 3 x 4 (2 spacing x 3 numbers of stems per plant x 4 harvests) in a random block statistical design, using four replications and 11 plants pen plot. The results show that a reduction in spacing associated with an increase in number of stems per plant has a positive effect on the conilon coffee yield. pt_BR
dc.description.abstract A determinação da população de plantas e hastes por hectare, juntamente com o manejo de podas, é de suma importância para a implantação e condução de lavouras de Coffea canephora. Conduziu-se, este trabalho, com o objetivo de aprimorar as indicações de manejo ora existentes para a cultura do cafeeiro conilon, avaliando a influência da utilização da poda programada de ciclo com diferentes combinações de espaçamento e número de hastes por planta sobre a produtividade. Foram realizados dois ensaios: um com menores espaçamentos e números de hastes por planta, e outro com maiores espaçamentos e número de ramos por planta. Ambos seguindo um esquema fatorial triplo, em delineamento estatístico de blocos ao caso, com quatro repetições e parcelas experimentais formadas por onze plantas. Os resultados mostram que a redução do espaçamentoassociado ao aumento do número de hastes por planta tem efeito positivo sobre a produtividade do café conilon. pt_BR
dc.format 6 páginas pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.09,n.4;
dc.subject Coffea canephora pt_BR
dc.subject Espaçamento pt_BR
dc.subject Manejo pt_BR
dc.subject Ramos ortotrópico pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Implantação e manejo da lavoura pt_BR
dc.title Conilon coffee yield using the programmed pruning cycle and different cultivation densities pt_BR
dc.title Produtividade do cafeeiro conilon conduzido com a poda programada de ciclo e diferentes densidades de cultivo pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Coffee Science_v9_n4_p489-494_2014.pdf 657.5Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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