In soil sampling, the collection site and the tool used may induce errors that can compromise the results of the chemical analysis and, consequently, the definition of corrective and fertilizer doses. The objective in this study was to evaluate soil sampling sites and tools in a coffee growing area. The experiment was carried out in a field in the municipality of Alfenas-MG, in a 35-year coffee field. A randomized block design was used in a 3 x 5 factorial scheme and 4 replications, totaling 60 experimental units. The treatments consisted of 3 sampling sites: in the fertilizer strip (located in the projection of the plant canopy); between rows; and in the total area, with 1/3 of the samples collected under the canopy and close to the plant stem, 1/3 in the canopy projection and 1/3 collected between rows; and 5 sampling tools: Dutch auger; screw auger; probe; hoe and drill. Soil samples were collected at a depth of 0 to 0.2 m, and each composite sample was obtained by assembling and mixing 20 single samples. At each sampling point, an area of 2m 2 was delimited, in which simple samples were collected in all the evaluated places and with all the tools used. The following parameters were determined in the soil samples: pH in CaCl 2 ; potential acidity (H+Al); organic matter; P, extracted by Mehlich; K+, Ca2+, Mg2+ and base saturation. In a coffee-growing area, the fertilizer strip (canopy projection) has topsoil with higher acidity and lower contents of organic matter and nutrients P, K+, Ca2+ and Mg2+ than between rows. The tools used for soil sampling do not influence the results of soil chemical analysis in the coffee-growing area.
Na amostragem de solo o local de coleta e a ferramenta utilizada podem induzir a erros, que podem comprometer os resultados da análise química, e consequentemente a definição das doses de corretivos e fertilizantes. Objetivou-se avaliar locais e ferramentas de amostragem de solo, em área de cafeeiro em produção. O experimento foi conduzido a campo, no município de Alfenas-MG, em talhão de cafeeiro com 35 anos de idade. Foi empregado delineamento em blocos ao acaso, em esquema fatorial 3 x 5 e 4 repetições, totalizando 60 unidades experimentais. Os tratamentos foram constituídos por 3 locais de amostragem: na faixa de adubação, localizada na projeção da copa das plantas; na entrelinha; e, em área total, com 1/3 das amostras coletadas sob a copa e próxima ao caule das plantas, 1/3 na projeção da copa e 1/3 coletadas na entrelinha; e 5 ferramentas de amostragem: trado holandês; trado de rosca; sonda; enxadão e furadeira com rosca helicoidal. As amostras de solo foram coletadas na profundidade de 0 a 0,2 m, e cada amostra composta foi obtida pela reunião e mistura de 20 amostras simples. Em cada ponto amostral foi delimitado uma área de 2m2 , em que foram coletadas amostras simples em todos os locais avaliados e com todas as ferramentas empregadas. Nas amostras de solo foram determinados pH em CaCl2 ; acidez potencial (H+Al); matéria orgânica; P, extraído por Mehlich; K+, Ca2+, Mg2+ e saturação por bases. Em cafeeiro em produção, a faixa de adubação (projeção da copa) possui a camada superficial do solo com acidez mais elevada e com menores teores de matéria orgânica e nutrientes P, K+, Ca2+ e Mg2+ do que a entrelinha. As ferramentas utilizadas para amostragem de solo não influenciam os resultados da análise química do solo, em área de cafeeiro em produção.