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Evaluation of arsenic and selenium in brazilian soluble coffee by inductively coupled plasma atomic emission spectrometry with hydride generation

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dc.contributor.author Santos, Éder José dos
dc.contributor.author Oliveira, Elisabeth de
dc.date.accessioned 2019-11-08T13:48:22Z
dc.date.available 2019-11-08T13:48:22Z
dc.date.issued 2001-10
dc.identifier.citation SANTOS, É. J; OLIVEIRA, E. Evaluation of arsenic and selenium in brazilian soluble coffee by inductively coupled plasma atomic emission spectrometry with hydride generation. Brazilian Archives of Biology and Technology, Curitiba, v. 44, n. 3, p. 233-238, set. 2001. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-4324
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132001000300003 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12390
dc.description.abstract A method for the evaluation of arsenic and selenium in soluble coffee by inductively coupled plasma atomic emission spectrometry with continuous hydride generation to attend the Brazilian food legislation is described. Samples were digested with nitric acid and hydrogen peroxide in a focused microwave system. Slow heating eliminated nitric acid and selenium (VI) was reduced to selenium (IV) by addition of 6 mol/L hydrochloric acid and heating at 90°C under a reflux system. The influence of sample acidity on sensitivity was investigated. Hydrochloric acid 6 mol/L was the most suitable reaction medium. Practical detection limits of 2.0μg/L for As and 1.0μg/L for Se were achieved and attended the Brazilian food legislation. The results of recoveries on spiked samples demonstrate the reliability and accuracy of the procedure. pt_BR
dc.description.abstract O presente trabalho descreve um método para determinação de arsênio e selênio em café solúvel por espectrometria de emissão atômica com plasma acoplado a geração de hidretos, com o objetivo de atender aos limites estabelecidos pela legislação Brasileira de alimentos. Digestões das amostras foram realizadas com ácido nítrico e hidrogênio em sistema de microondas focalizadas. O excesso de ácido nítrico foi eliminado através de aquecimento lento e o selênio (VI) foi reduzido a selênio (IV) através de tratamento com ácido mol/L e aquecimento a 90 °C em sistema de refluxo. A influência da acidez na sensibilidade foi investigada, sendo o meio mais estável a concentração de ácido clorídrico de 6 mol/L. Os limites de determinação foram de 2.0 μg/L para o As e 1.0 μg/L para o Se. Os resultados das amostras enriquecidas demonstram a precisão e exatidão do método proposto. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar pt_BR
dc.relation.ispartofseries Brazilian Archives of Biology and Technology;v.44, n.3, p.233-238, 2001;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject ICP-AES pt_BR
dc.subject As pt_BR
dc.subject Se pt_BR
dc.subject Soluble coffee pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Qualidade de bebida pt_BR
dc.title Evaluation of arsenic and selenium in brazilian soluble coffee by inductively coupled plasma atomic emission spectrometry with hydride generation pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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