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Dietary utilisation of protein and energy from fresh and ensiled coffee pulp by the nile tilapia, oreochromis niloticus

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dc.contributor.author Moreau, Yann
dc.contributor.author Arredondo, Jose-Luis
dc.contributor.author Gaime, Isabelle Perraud
dc.contributor.author Roussos, Sevastianos
dc.date.accessioned 2019-11-08T12:35:50Z
dc.date.available 2019-11-08T12:35:50Z
dc.date.issued 2003-03
dc.identifier.citation MOREAU, Y. et al. Dietary utilisation of protein and energy from fresh and ensiled coffee pulp by the nile tilapia, oreochromis niloticus. Brazilian Archives of Biology and Technology, Curitiba, v. 46, n. 2, p. 223-231, mar. 2003. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-4324
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132003000200014 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12371
dc.description.abstract Dietary protein and energy utilisation of diets containing fresh and ensiled coffee pulp were studied on 3.2 ± 0.2 g Nile tilapia for 28 days. Diets formulation and feeding were designed on the basis of daily dietary protein and energy allowance. A control diet A (100 % protein and 100 % energy allowance) corresponding to 15 g CP kg -1 day -1 and 750 kJ kg -1 day -1 , a low protein control diet B (80 % protein and 100 % energy allowance), two diets C and E (100 % protein and 100 % energy allowance) where 20 % of protein were supplied by coffee pulp, and two diets D and F with the same amount of coffee pulp than in C and E and supplementation in non-protein energy. Inclusion of coffee pulp in the diet strongly impaired growth and feed utilisation. Silage process improved overall feed utilisation comparing to fresh coffee pulp. Results showed that fresh or ensiled coffee pulp was not a suitable feedstuff for Nile tilapia. However, better knowledge on modification occurring during silage process could allow finding the way to significantly improve nutritive value of coffee pulp by-products. pt_BR
dc.description.abstract Polpa de café ensilada foi utilizada na dieta calórica-protéica de Tilápia do Nilo na razão de 3.2 g ± 0,2 durante um período de 28 dias. As dietas calórico-protéica foram formuladas com base na ingestão diária permitida. Uma dieta A controle (100% de proteína e 100% da energia) que corresponde a g PC/kg/dia e 750 Kj/Kg/dia,uma dieta B baixa em proteína (80% de proteína e 100% da energia), duas dietas C e E (100% de proteína e 100% da energia) onde 20% da proteína foi suplementada com polpa de café e duas dietas D e F com a mesma concentração de polpa de café é prejudicial a dieta de crescimento. O processo de ensilagem melhorou sua utilização como alimento em comparação com a polpa de café fresca. Os resultados demonstraram que a polpa fresca ou ensilada não é para ser usada como alimentação de Tilápia do Nilo. Entretanto, uma melhor conhecimento do processo de ensilagem da polpa de café pode ser uma via importante para aumentar o valor nutritivo da polpa de café. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar pt_BR
dc.relation.ispartofseries Brazilian Archives of Biology and Technology;v.46, n.2, p.223-231, 2003;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffee pulp pt_BR
dc.subject Silage pt_BR
dc.subject Aquaculture pt_BR
dc.subject Cichlids pt_BR
dc.subject Feedstuff pt_BR
dc.subject Fish pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Resíduos e subprodutos do café pt_BR
dc.title Dietary utilisation of protein and energy from fresh and ensiled coffee pulp by the nile tilapia, oreochromis niloticus pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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