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Partial resistance to fruit necrosis associated to Colletotrichum spp. among arabic coffee genotypes

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dc.contributor.author Sera, Gustavo Hiroshi
dc.contributor.author Sera, Tumoru
dc.contributor.author Ito, Dhalton Shiguer
dc.contributor.author Azevedo, José Alves de
dc.contributor.author Ribeiro Filho, Claudionor
dc.contributor.author Mata, João Siqueira da
dc.date.accessioned 2019-11-08T12:10:20Z
dc.date.available 2019-11-08T12:10:20Z
dc.date.issued 2007-05
dc.identifier.citation SERA, G. H. et al. Partial resistance to fruit necrosis associated to Colletotrichum spp. among arabic coffee genotypes. Brazilian Archives of Biology and Technology, Curitiba, v. 50, n. 3, p. 395-402, mai. 2007. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-4324
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132007000300005 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12367
dc.description.abstract The aim of this study was to evaluate the resistance to fruit necrosis associated to Colletotrichum spp. in Coffea arabica L.. Twenty-two arabic coffee genotypes were performed in a randomized block design, with three replications and ten plants per plot. They were evaluated for the variables fruit necrosis, luminosity index inside of the plant canopy and fruits per productive nodes of the plants. There was genetic variability for the resistance to fruit necrosis. Different partial resistance levels, varying from highly susceptible (score = 3.89) to moderately resistant (score = 1.77) were observed. The genotypes that presented moderate resistance were the cultivars IPR- 100, IPR-103, IPR-105 and IPR-108 and the coffee selection IAPAR-00023. pt_BR
dc.description.abstract Diferentes espécies de fungo do gênero têm sido associadas a perdas na cafeicultura brasileira. O objetivo deste trabalho foi avaliar a resistência à necrose de frutos associada ao Colletotrichum spp. em Coffea arabica L.. Vinte e dois genótipos de café foram avaliados no delineamento em blocos ao acaso com três repetições e dez plantas por parcela. As avaliações foram realizadas no IAPAR, Londrina, em janeiro de 2004 para as variáveis necrose de frutos, índice de luminosidade dentro da copa da planta e frutos por nó produtivo. Existe variabilidade genética em cafeeiros arábicos para a resistência à necrose de frutos. Foi observado diferentes níveis de resistência parcial, variando de altamente suscetível (nota = 3,89) a moderadamente resistente (nota = 1,77). Os genótipos que apresentaram moderada resistência foram as cultivares IPR-100, IPR-103, IPR-105 e IPR-108 e a seleção de café IAPAR-00023. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar pt_BR
dc.relation.ispartofseries Brazilian Archives of Biology and Technology;v.50, n.3, p.395-402, 2007;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Antracnosis pt_BR
dc.subject Coffea arabica pt_BR
dc.subject Coffee breeding pt_BR
dc.subject Colletotrichum gloeosporioides pt_BR
dc.subject Cultivars pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Genética e melhoramento pt_BR
dc.title Partial resistance to fruit necrosis associated to Colletotrichum spp. among arabic coffee genotypes pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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