SBICafé
Biblioteca do Café

Total phenol concentrations in coffee tree leaves during fruit development

Mostrar registro simples

dc.contributor.author Salgado, Paula Rodrigues
dc.contributor.author Favarin, José Laércio
dc.contributor.author Leandro, Roseli Aparecida
dc.contributor.author Lima Filho, Oscar Fontão de
dc.date.accessioned 2019-10-31T13:26:04Z
dc.date.available 2019-10-31T13:26:04Z
dc.date.issued 2008-07
dc.identifier.citation SALGADO, P. R. et al. Total phenol concentrations in coffee tree leaves during fruit development. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 65, n. 4, p. 354-359, jul./ago. 2008. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-992X
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162008000400005 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12276
dc.description.abstract Vegetables have a natural defense against external factors synthesizing phenolic compounds, which depends on the maturity stage and on the climate. Total phenol grades were extracted from mature and young coffee leaves and were analyzed in relation to yield, phenology and climate. The climatic conditions were described by air temperature, global radiation and daily insolation. Evaluations were made on height, diameter and length of reproductive branches to determine the respective vegetative growth rates of the plants. The amounts of total phenols in the plants at the production stage was 174.0 mg g -1 and 138.9 mg g -1 for young and mature leaves, respectively, and for plants without fruit formation 186.5 mg g -1 and 127.6 mg g -1 for young and mature leaves, respectively. The total phenol concentrations in young leaves with and without fruit formation were 25% and 46% greater compared to mature leaves. The secondary phenol synthesis in seed (146.8 mg g -1 ) was 31% lower than during grain maturation (212.4 mg g -1 ). The total phenol metabolization depends indirectly on the temperature and on the global radiation, presenting an inverse trend in relation to these climatic variables. Crop protection management should take into consideration periods of endanger of this natural defense of the plant. pt_BR
dc.description.abstract Os vegetais apresentam defesa natural contra fatores externos, por meio da síntese de fenóis, as quais variam com as fases fenológicas e com o clima. Os teores de fenóis totais foram extraídos das folhas fonte e dreno e analisados em relação à produção de café, fenologia e clima. As variáveis climáticas consideradas foram: temperatura, radiação e insolação. Realizaram-se avaliações de altura, diâmetro e comprimento de ramos para determinar as taxas de crescimento. As quantidades de fenóis determinadas nas plantas com produção (174,0 mg g -1 e 138,9 mg g -1 - nova e madura) e sem produção (186,5 mg g -1 e 127,6 mg g -1 - nova e madura) não variaram. No entanto, a concentração de fenóis nas folhas nova das plantas com e sem produção foi maior que a quantidade determinada nas folhas madura, da ordem de 25% e 46%, respectivamente. A síntese de fenóis na granação (146,8 mg g -1 ) foi 31% inferior em relação às quantidades determinadas na maturação (212,4 mg g -1 ). A metabolização de fenóis depende, indiretamente, da temperatura e da radiação global. A orientação do manejo deve levar em consideração as épocas de comprometimento da defesa natural, em relação à produção de fenóis. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" pt_BR
dc.relation.ispartofseries Scientia Agrícola;v.65, n.4, p.354-359, 2008;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffea arabica L. pt_BR
dc.subject Folhas maduras pt_BR
dc.subject Folhas novas pt_BR
dc.subject Defesa natural pt_BR
dc.subject Clima pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Agroclimatologia e fisiologia pt_BR
dc.title Total phenol concentrations in coffee tree leaves during fruit development pt_BR
dc.title Concentrações de fenóis totais nas folhas do cafeeiro durante desenvolvimento dos frutos pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

Arquivos deste item

Arquivos Tamanho Formato Visualização
Scientia Agricola_v. 65_n. 4_p. 354 - 359_2008.pdf 139.1Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

Este item aparece na(s) seguinte(s) coleção(s)

Mostrar registro simples

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta