Replacement of corn by citrus pulp or coffee hulls explores the potential of dairy cows to digest fiber-rich feedstuffs. However, for the State of Minas Gerais, Brazil, replacing citrus pulp by coffee hulls may reduce milk production costs, since citrus pulp needs to be imported from another state, while coffee hulls are highly available at essentially no cost. The objective of this experiment was to evaluate the performance of crossbred cows fed concentrates containing 25% coffee hulls (Coffee) or 25% citrus pulp (Pulp) as a replacement for ground corn grain (Corn; 47.4% in the concentrate). Forty-two cows were blocked based on milk yield and allocated to one of the three treatments for 56 days, following a 14-day standardization period. Concentrates were fed twice a day during the milking routine, 1 kg to each 2.5 kg of the average milk yield for the block, determined at the end of the standardization period. The daily 3.5% fat-corrected milk yield was 7.5 kg for Corn, 7.9 kg for Pulp and 6.2 kg for Coffee (P < 0.01). Cows consuming coffee hulls had greater body weight loss (P = 0.03). Feed orts during milking amounted to 30% of the concentrate offered in Coffee, greater than the other treatments throughout the experimental period (P < 0.01). The mean daily intake of coffee hulls was 575 grams. The frequency of cows reluctant to enter the milking parlor yoke was 10% for Coffee and 1% for the other two treatments (P < 0.01). There was no detectable effect of coffee hulls on cow temperament and frequency of defecation during milking, as well as on somatic cell count (P > 0.26). The Pulp concentrate provided the highest financial efficiency, while Coffee was the least efficient (P < 0.01). These data suggest that the potential of use of coffee hulls is low when added at rates equal to or greater than 25% of the concentrate offered during the milking routine.
A substituição de milho por polpa de citros ou casca de café explora o potencial da vaca leiteira de digerir alimentos ricos em fibra. Entretanto, para o Estado de Minas Gerais, Brasil, a substituição de polpa cítrica por casca de café pode reduzir o custo de produção do leite, pois a polpa requer importação de outro estado, enquanto a casca de café existe em alta disponibilidade e a preço praticamente nulo. O objetivo deste experimento foi avaliar o desempenho de vacas mestiças alimentadas com concentrados contendo 25% de casca de café (Café) ou 25% de polpa de citros (Polpa) em substituição ao milho em grão moído (Milho; 47,4% do concentrado). Quarenta e duas vacas foram divididas em 14 blocos por produção de leite e alocadas a um dos três tratamentos por 56 dias, após um período de padronização de 14 dias. Os concentrados foram fornecidos duas vezes ao dia no momento das ordenhas, 1 kg para cada 2,5 kg da produção média de leite do bloco mensurada no final do período de padronização. A produção diária de leite corrigida para 3,5% de gordura foi 7,5 kg no Milho, 7,9 kg no Polpa e 6,2 kg no Café (P < 0.01). As vacas consumindo casca de café tiveram maior perda de peso vivo (P = 0.03). A sobra de cocho no momento da ordenha foi 30% da quantidade oferecida no Café, mais alta que nos outros tratamentos ao longo de todo o período experimental (P < 0.01). O consumo diário médio de casca de café foi 575 gramas. A freqüência de vacas relutando em entrar no canzil no momento da ordenha foi 10% no Café e 1% nos outros dois tratamentos (P < 0.01). Não foi detectado efeito da casca de café sobre o temperamento e a freqüência de defecação no momento da ordenha e sobre a contagem de células somáticas (P > 0.26). O concentrado Polpa foi o de maior eficiência financeira e o Café o menos eficiente (P < 0.01). Estes dados sugerem que é baixo o potencial de utilização da casca de café em inclusões iguais ou superiores a 25% do concentrado oferecido no momento da ordenha.