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Effect of cover crops and bioactivators in coffee production and chemical properties of soil

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dc.contributor.author Franco Junior, Kleso Silva
dc.contributor.author Terra, Ana Beatriz Carvalho
dc.contributor.author Teruel, Tiago Rezende
dc.contributor.author Mantovani, José Ricardo
dc.contributor.author Florentino, Ligiane Aparecida
dc.date.accessioned 2019-02-19T13:55:25Z
dc.date.available 2019-02-19T13:55:25Z
dc.date.issued 2018-10
dc.identifier.citation FRANCO JR., K. S. et al. Effect of cover crops and bioactivators in coffee production and chemical properties of soil. Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 4, p. 559 - 567, out./dez. 2018. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1516 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/11127
dc.description.abstract Coffee cultivation has great socio-economic relevance in Brazil for the employment and income generation and there is currently a constant search for sustainable management techniques. Among them, we can mention the use of cover crops and soil bioactivators. However, studies relating the use of these two techniques are still incipient. Based on this, the objective of this research was to evaluate the effect of the Penergetic® bioactivator associated with different cover crops on chemical properties of soil and coffee productivity. The experiment was carried out in a coffee field with Catuaí Vermelho cultivar IAC 144, in a randomized block design in a factorial scheme 4 (soil cover) x 2 (use or not of the Penergetic® bioactivator), consisting of control (without plant cover); oats (Avena strigosa) + forage turnip (Raphanus sativus ); oats (Avena strigosa) + forage turnip (Raphanus sativus ) + lupine (Lupinus albus) + rye (Secale cereale) + vetch (Vicia sativa); Brachiaria brizantha (Urochloa brizantha), associated or not with the use of the Penergetic® bioactivator. The experiment was conducted for 6 months and after that period, the chemical properties of soil, the nutrient contents of the coffee plants, the development of the branches and the coffee productivity were analyzed. Data were analyzed by the Scott Knott test at 5% probability. It was verified the interaction between cover crops and the use of the Penergetic® bioactivator, positively influencing soil chemical characteristics, coffee nutrition and productivity. pt_BR
dc.description.abstract A cafeicultura apresenta grande relevância socioeconômica no Brasil pela geração de renda e empregos e atualmente verifica-se uma busca constante por técnicas de manejo sustentáveis, dentre as quais, podemos citar o uso de plantas de cobertura e de bioativadores de solo. No entanto, estudos relacionando o uso dessas duas técnicas ainda são incipientes. Baseado nisso, o objetivo desta pesquisa foi avaliar o efeito do bioativador Penergetic ® associado a diferentes plantas de cobertura nas características químicas do solo e na produtividade do cafeeiro. O experimento foi instalado numa gleba de café com a cultivar Catuaí Vermelho IAC 144, em delineamento de blocos casualizados em esquema fatorial 4 (cobertura do solo) x 2 (uso ou não do bioativador Penergetic ® ), sendo constituído por: Controle (sem planta de cobertura); aveia (Avena strigosa) + nabo forrageiro (Raphanus sativus ); aveia (Avena strigosa) + nabo forrageiro (Raphanus sativus ) + tremoço (Lupinus albus) + centeio (Secale cereale) + ervilhaca (Vicia sativa) ; Brachiaria brizantha (Urochloa brizantha), associados, ou não ao uso do bioativador Penergetic ® . O experimento foi conduzido por 6 meses e após esse período foram analisadas as características químicas do solo, teores de nutrientes foliar das plantas do cafeeiro, desenvolvimento dos ramos e a produtividade do cafeeiro. Os dados foram analisados pelo teste de Scott Knott a 5% de probabilidade. Foi verificada a interação entre plantas de cobertura e o uso do bioativador Penergetic ® influenciando positivamente as características químicas do solo, na nutrição e produtividade do cafeeiro. pt_BR
dc.format 9 páginas pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.13,n.4;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Adubação verde pt_BR
dc.subject Nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.subject Fertilidade pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.title Effect of cover crops and bioactivators in coffee production and chemical properties of soil pt_BR
dc.title Efeitos das plantas de cobertura e bioativador na produção de café e as propriedades químicas do solo pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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