dc.contributor.author |
Lima, Julião Soares de Souza |
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dc.contributor.author |
Silva, Samuel de Assis |
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dc.date.accessioned |
2019-02-19T12:04:41Z |
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dc.date.available |
2019-02-19T12:04:41Z |
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dc.date.issued |
2018-10 |
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dc.identifier.citation |
LIMA, J. S. S.; SILVA, S. A. Fuzzy logic application and cluster analysis in the quality of the beverage from conilon coffee. Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 4, p. 439 - 447, out./dez. 2018. |
pt_BR |
dc.identifier.issn |
1984-3909 |
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dc.identifier.uri |
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1467 |
pt_BR |
dc.identifier.uri |
http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/11116 |
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dc.description.abstract |
The quality of coffee beverages has been under study due to the demand of the consumer market for both arabica and conilon coffee. The aim of this work was to study beverage quality from different clones by means of sensory analysis, in 13 clones of the variety Victoria INCAPER 8142 produced at average altitudes of 100.0 m and 528.0 m and with the cherry fruits processed by natural drying or depulping. Fuzzy classification was adopted for the global scores obtained in the sensory analysis, on a scale of 70.0 to 100.0 points, with the Euclidean distance from the cluster analysis being used to define the dissimilarity between the global fuzzified scores for the different clones at the two altitudes and for the two methods of processing the fruit. Clones C4 and C10, at the intermediate maturation stage, presented a mean global score (GS) of 85.0 points for the coffee produced at the altitude of 528.0 m and for the depulped fruit, corresponding to a degree of fuzzy pertinence (FI) of 0.50, and being classified as fine coffee. These same clones presented dissimilarities in the beverage produced by the depulped fruit, with better quality for the coffee at the higher altitude. The fuzzy classification taken together with the cluster analysis to interpret the mean global scores (GS) in the sensory analysis of the beverage for the different treatments under study identified variation in beverage quality. |
pt_BR |
dc.description.abstract |
A qualidade da bebida do café vem sendo estudada em decorrência da exigência do mercado consumidor, tanto para o café arábica como para o café conilon. Neste trabalho objetivou-se estudar, para os 13 clones da variedade Vitória INCAPER 8142 produzidos nas altitudes médias de 100,0 m e 528,0 m e com processamento dos frutos cereja secos em coco e desmucilados, a qualidade da bebida dos diferentes clones por meio da análise sensorial. Adotou-se a classificação fuzzy para as notas globais obtidas na análise sensorial, na escala de 70,0 a 100,0 pontos, e utilizou-se a distância euclidiana oriunda da análise de agrupamento para definir a dissimilaridade entre as notas globais fuzzificadas para os diferentes clones, nas duas altitudes e nos dois processamentos dos frutos. Os clones C4 e C10, do estádio de maturação intermediário, apresentaram nota global média (NG) de 85,0 pontos para o café produzido na altitude de 528,0 m e para os frutos desmucilados, correspondendo a um grau de pertinência fuzzy (IF) de 0,50, classificados como café fino. Estes mesmos clones apresentaram dissimilaridades na bebida produzida pelos frutos desmucilados, com melhor qualidade para o café na maior altitude. A classificação fuzzy associada à análise de agrupamento na interpretação das notas globais médias (NG) da análise sensorial da bebida para os diferentes tratamentos estudados identificou dissimilaridade na qualidade da bebida. |
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dc.format |
9 páginas |
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dc.language.iso |
en |
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dc.publisher |
Editora UFLA |
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dc.relation.ispartofseries |
Coffee Science:v.13,n.4; |
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dc.rights |
Open Access |
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dc.subject |
Análise sensorial |
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dc.subject |
Coffea canephora |
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dc.subject |
Diferentes altitudes |
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dc.subject.classification |
Cafeicultura::Qualidade de bebida |
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dc.title |
Fuzzy logic application and cluster analysis in the quality of the beverage from conilon coffee |
pt_BR |
dc.title |
Aplicação da logica fuzzy e analise de agrupamento na qualidade da bebida do café conilon |
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dc.type |
Artigo |
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