SBICafé
Biblioteca do Café

Adaptation of progenies/cultivars of arabica coffee (Coffea arabica L.) in mountainous edafoclimatic conditions

Show simple item record

dc.contributor.author Krohling, Cesar Abel
dc.contributor.author Matiello, José Braz
dc.contributor.author Almeida, Saulo Roque de
dc.contributor.author Eutrópio, Frederico Jacob
dc.contributor.author Carvalho, Carlos Henrique de Siqueira
dc.date.accessioned 2018-12-19T16:53:58Z
dc.date.available 2018-12-19T16:53:58Z
dc.date.issued 2018-04
dc.identifier.citation KROHLING, C. A. et al. Adaptation of progenies/cultivars of arabica coffee (Coffea arabica L.) in mountainous edafoclimatic conditions. Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 2, p. 198-209, abr./jun. 2018. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v13i2.1417 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10699
dc.description.abstract Brazil is known for production and worldwide export of coffees. Study of adaptation of new progenies/cultivars of Arabica coffee (C. arabica L.) with resistance to rust in mountainous edaphoclimatic conditions is important for crop renewal and also for new plantations. This study was performed in the mountainous region of the Espírito Santo state, Brazil, with 30 progenies/cultivars of Arabica coffee planted at 2.5 x 0.7 m spacing with four replicates and seven plants/plot. The objective of the study was to evaluate the adaptation of rust-resistance coffee genotypes and compare them with the standard cultivars (Yellow and Red Catuaís), with regards to the characteristics of productivity, rust infection, productivity, sieve, aspect, plant vigor and yield according to the different maturity periods of the fruits. The results show that there are progenies/cultivars available with yields superior to Red and Yellow Catuais for the five different maturation periods. The progenies/cultivars present tolerance/resistance to rust, high plant vigor and good agronomic characteristics of the beans. These are options for new plantations or for renovation of crops for high harvest yield and do not required the use of pesticides. pt_BR
dc.description.abstract O Brasil tem destaque na produção e exportação mundial de cafés. O estudo da adaptação de novas progênies/ cultivares de café arábica (C. arabica L.) com resistência à ferrugem nas condições edafoclimáticas das Montanhas é importante para renovação de lavouras e também para novos plantios. O estudo foi realizado na Região de Montanhas do Espírito Santo com 30 progênies/cultivares de café arábica plantados no espaçamento de 2,5 x 0,7 m com quatro repetições com sete plantas/ parcela. O objetivo do estudo foi avaliar a adaptação dos genótipos com resistência à ferrugem do cafeeiro, comparando-as com as cultivares padrão (Catuaís Amarelo e Vermelho), nas características de produtividade, infecção de ferrugem, rendimento, peneira graúda, aspecto, vigor vegetativo e rendimento de colheita conforme as diferentes épocas de maturação dos frutos. Os resultados evidenciam que existem à disposição dos cafeicultores progênies/cultivares com produtividades superiores aos Catuaís Vermelhos e Amarelo nas cinco diferentes épocas de maturação. As progênies/cultivares apresentam tolerância/ resistência à ferrugem, alto vigor vegetativo e boas características agronômicas dos grãos e são opções para novos plantios ou para renovação de lavouras para alto rendimento de colheita e podendo dispensar o uso de agrotóxicos. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.13,n.2;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Produtividade pt_BR
dc.subject Ferrugem pt_BR
dc.subject Vigor vegetativo pt_BR
dc.subject Rendimento pt_BR
dc.subject Peneira pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Genética e melhoramento pt_BR
dc.title Adaptation of progenies/cultivars of arabica coffee (Coffea arabica L.) in mountainous edafoclimatic conditions pt_BR
dc.title Adaptação de progênies/cultivares de café arábica (Coffea arabica l.) em condições edafoclimáticas de montanhas pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

Files in this item

Files Size Format View
Coffee Science_v.13_n.2_p.198-209_2018.pdf 790.6Kb application/pdf View/Open ou Pre-visualizar

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Sobre o SBICafé

Browse

My Account