dc.contributor.author |
Barbosa, Ronei Aparecido |
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dc.contributor.author |
Santini, Paula Tristão |
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dc.contributor.author |
Guilherme, Luiz Roberto Guimarães |
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dc.date.accessioned |
2018-12-12T10:37:29Z |
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dc.date.available |
2018-12-12T10:37:29Z |
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dc.date.issued |
2018-01 |
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dc.identifier.citation |
BARBOSA, R.A.; SANTINI, P.T.; GUILHERME, L.R.G. Kasugamycin influence on bacterial blight of coffee and on green coffee beans physicochemical quality. Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 1, p. 98-103, jan./mar. 2018. |
pt_BR |
dc.identifier.issn |
1984-3909 |
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dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.25186/cs.v13i1.1384 |
pt_BR |
dc.identifier.uri |
http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10660 |
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dc.description.abstract |
Brazil stands out as the world’s largest coffee exporter. However, in the cold and windy regions, such as the southern of Minas Gerais, have been undergoing attack of diseases, including the bacterial blight of coffee caused by the bacterium Pseudomonas syringae pv. garcae, which despite not having the same importance as the coffee leaf rust, is causing damages and losses to the coffee plantation. The control is mainly done through preventive measures such as installation of windbreaks. When bacterial blight of coffee is already installed, the chemical control is used with syrups of copper-based products and antibiotics. The aim of the present study was to verify the efficiency of the antibiotic kasugamycin associated with copper hydroxide in the control of bacterial blight of coffee and raw coffee beans quality. The experimental design was a randomized block with five treatments, four replicates and plots of 10 plants in the field where the treatments consisted of different concentrations of the kasugamycin: 0.0, 250, 500, 750 and 1000 mL ha-1 added with 1.0 L copper hydroxide. The percent analysis was performed on the raw beans in order to verify their physical and chemical quality. The obtained results demonstrate that the solution is efficient in the control of bacterial blight of coffee as well as in the improvement of vegetative vigor and production, but does not influence the quality of raw coffee bean. |
pt_BR |
dc.description.abstract |
O Brasil se destaca por ser o maior exportador mundial de café, no entanto nas regiões frias e expostas ao vento, como no Sul de Minas Gerais, vêm sofrendo com o ataque de doenças, como bacteriose chamada Mancha Areolada causada pela bactéria Pseudomonas syringae pv. garcae Amaral que embora não tenha a mesma importância da ferrugem alaranjada vem causando danos e perdas a cafeicultura. O controle se dá principalmente por medidas preventivas, como a instalação de quebra-ventos, quando já instalada a bacteriose o controle químico é utilizado com caldas de produtos à base de cobre e antibióticos. O objetivo do trabalho foi verificar a eficiência do antibiótico kasugamicina associado com hidróxido de cobre no controle da mancha aureolada e na qualidade dos grãos cru de café. O delineamento experimental utilizado foi em blocos casualizados com 5 tratamentos, 4 repetições e parcelas de 10 plantas no campo onde os tratamentos constaram de diferentes concentrações do bactericida kasugamicina: 0,0; 250, 500, 750 e 1000 mL ha-1 adicionados de 1,0 litro de hidróxido de cobre. A análise centesimal foi realizada nos grãos crus para verificar a qualidade físico-química dos mesmos. Os resultados obtidos demonstram que a solução é eficiente no controle da bacteriose assim como na melhoria do vigor vegetativo e produção, porém não interfere na qualidade do grão cru do café. |
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dc.format |
pdf |
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dc.language.iso |
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dc.publisher |
Editora UFLA |
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dc.relation.ispartofseries |
Coffee Science:v.13,n.1; |
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dc.rights |
Open Access |
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dc.subject |
Bactericida |
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dc.subject |
Coffea arabica |
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dc.subject |
Pseudomonas syringae pv. garcae |
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dc.subject.classification |
Cafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhas |
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dc.title |
Kasugamycin influence on bacterial blight of coffee and on green coffee beans physicochemical quality |
pt_BR |
dc.title |
Influência de kasugamicina na mancha aureolada do cafeeiro e na qualidade físico-química do grão cru |
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dc.type |
Artigo |
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