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Microclimatic characterization and productivity of coffee plants grown under shade of pigeon pea in Southern Brazil

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dc.contributor.author Morais, Heverly
dc.contributor.author Caramori, Paulo Henrique
dc.contributor.author Ribeiro, Ana Maria de Arruda
dc.contributor.author Gomes, José Carlos
dc.contributor.author Koguishi, Mirian Sei
dc.date.accessioned 2018-11-28T12:15:14Z
dc.date.available 2018-11-28T12:15:14Z
dc.date.issued 2006-05
dc.identifier.citation MORAIS, H. et al. Microclimatic characterization and productivity of coffee plants grown under shade of pigeon pea in Southern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.41, n.5, p.763-770, maio 2006. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-3921
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2006000500007 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10423
dc.description.abstract Recent studies on coffee (Coffea arabica L.) cultivation in agroforestry systems in Southern Brazil have shown the potential of partial shading to improve management of this crop. The objective of this work was to evaluate microclimatic conditions and their effects on coffee production of plants shaded with pigeon pea (Cajanus cajan) in comparison to unshaded ones, from May 2001 to August 2002 in Londrina, State of Paraná, Brazil. The appraised microclimatic characteristics were: global radiation, photosynthetic and radiation balance; air, leaf and soil temperatures; and soil humidity. Shading caused significant reduction in incident global solar radiation, photosynthetically active radiation and net radiation, and attenuated maximum leaf, air and soil temperatures, during the day. Shade also reduced the rate of cooling of night air and leaf temperatures, especially during nights with radiative frost. Soil moisture at 0–10 cm depth was higher under shade. The shaded coffee plants produced larger cherries due to slower maturation, resulting in larger bean size. Nevertheless, plants under shade emitted less plagiotropic branches, with smaller number of nodes per branch, and fewer nodes with fruits, resulting in a large reduction in coffee production. These results show the need to find an optimal tree density and management that do not compromise coffee production and protect against extreme temperatures. pt_BR
dc.description.abstract Recentes estudos sobre cafeeiros (Coffea arabica L.) cultivados em sistemas agroflorestais no Sul do Brasil têm mostrado o potencial do sombreamento parcial no manejo desta cultura. O objectivo deste trabalho foi avaliar as condições do microclima e seus efeitos na produção de café sombreado com guandu (Cajanus cajan), em comparação ao cultivado a pleno sol, no período de maio de 2001 a agosto de 2002 em Londrina, PR. As características microclimáticas avaliadas foram: radiação global, fotossintética e saldo de radiação; tempera- turas do ar, da folha e do solo; e umidade do solo. O sombreamento causou significativa redução na radiação solar global incidente, na radiação fotossinteticamente ativa e na radiação líquida, e atenuou as temperaturas máximas foliar, do ar e do solo, durante o dia. O sombreamento também evitou o declínio acentuado, durante a noite, das temperaturas do ar e da folha, especialmente durante noites com geadas de radiação. Os valores de umidade do solo, na camada 0–10 cm de profundidade, foram maiores nos cafeeiros sombreados. As plantas sombreadas produzem frutos maiores em virtude da maturação mais lenta, entretanto, emitem menos ramos plagiotrópicos, com menor número de nós por ramo e poucos nós com frutos, o que resulta na redução da produção de café. Estes resultados evidenciam a necessidade de se definir uma densidade ótima de sombreamento, que não comprometa a produção e proteja contra as temperaturas extremas. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso pt_BR pt_BR
dc.publisher Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa pt_BR
dc.relation.ispartofseries Pesquisa Agropecuária Brasileira;v.41, n.5, p.763-770, 2006
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffea arabica pt_BR
dc.subject Cajanus cajan pt_BR
dc.subject Frost protection pt_BR
dc.subject Photosynthetically active radiation pt_BR
dc.subject Coffee production pt_BR
dc.subject Shade pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Agroclimatologia e fisiologia pt_BR
dc.title Microclimatic characterization and productivity of coffee plants grown under shade of pigeon pea in Southern Brazil pt_BR
dc.title Caracterização microclimática e produtividade de cafeeiros sombreados com guandu no Sul do Brasil pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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