dc.contributor.author |
Aguiar, Adriano Tosoni da Eira |
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dc.contributor.author |
Fazuoli, Luiz Carlos |
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dc.contributor.author |
Salva, Terezinha de Jesus Garcia |
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dc.contributor.author |
Favarin, José Laércio |
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dc.date.accessioned |
2018-07-23T19:11:26Z |
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dc.date.available |
2018-07-23T19:11:26Z |
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dc.date.issued |
2005-10 |
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dc.identifier.citation |
AGUIAR, A. T. E. et al. Diversidade química de cafeeiros na espécie Coffea canephora. Bragantia, Campinas, v. 64, n. 4, p. 577-582, Out./Dez. 2005. |
pt_BR |
dc.identifier.issn |
1678-4499 |
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dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87052005000400007 |
pt_BR |
dc.identifier.uri |
http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10199 |
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dc.description.abstract |
Este trabalho teve por objetivo caracterizar seis variedades de C. canephora do Banco de Germoplasma de Café do Instituto Agronômico, em Campinas. Para tanto, considerou-se a caracterização química de quarenta e sete exemplares analisando-se as variáveis sólidos solúveis, lipídios, trigonelina, ácidos clorogênicos e cafeína nas sementes. Observou-se a existência de grande variação entre e dentro dos diferentes materiais analisados, com valores extremos de 24,53% a 30,68% para sólidos solúveis; 6,61% a 12,27% para lipídios; 0,73% a 1,59% para trigonelina; 3,30% a 6,30% para ácidos clorogênicos e 1,94% a 3,29% para cafeína, indicando a possibilidade de seleção de plantas de interesse para o melhoramento dessa espécie. |
pt_BR |
dc.description.abstract |
The objective of this work was to characterize six C. canephora varieties from the Coffee Germoplasma Collection of Instituto Agronômico, in Campinas, Brazil. For this a chemical characterization of forthy seven examples was performed. Soluble solids, lipids, trigonelline, chlorogenic acids and caffeine contents were evaluated on seeds. The results demonstrated the occurrance of great variation among and within the analyzed materials, with values ranging from 24,53% to 30,68% for soluble solids; 6,61% to 12,27% for lipids; 0,73% to 1,59% for trigonelline; 3,30% to 6,30% for chlorogenic acids and 1,94% to 3,29% for caffeine. These results indicate the possibility of selection of superior plants for the improvement of the specie. |
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dc.format |
pdf |
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dc.language.iso |
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pt_BR |
dc.publisher |
Instituto Agronômico (IAC) |
pt_BR |
dc.relation.ispartofseries |
Bragantia;v. 64, n. 4, p. 577-582, 2005. |
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dc.rights |
Open Access |
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dc.subject |
Cafeína |
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dc.subject |
Componentes químicos |
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dc.subject |
Café Robusta |
pt_BR |
dc.subject |
Diversidade genética |
pt_BR |
dc.subject |
Trigonelina |
pt_BR |
dc.subject.classification |
Cafeicultura::Genética e melhoramento |
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dc.title |
Diversidade química de cafeeiros na espécie Coffea canephora |
pt_BR |
dc.title |
Chemical diversity in coffee plants of Coffea canephora |
pt_BR |
dc.type |
Artigo |
pt_BR |